US velvyslanec uvedl US hovězí
US Beef Roadshow
Čtrnáctidenní US Beef Roadshow začala 21. května v Lázních Velichovky, zastavila se v Brně, Čeladné, Skalné (u Františkových Lázní), v Plzni a skončila 7. června v Kralupech nad Vltavou v Gastrostudiu Bidfood. V kralupském moderním profesionálním kuchařském studiu dále navazují praktické kurzy, kde si účastníci vyzkouší přípravu masa sami.
Návštěva velvyslance USA
Výjimečnou událostí se stala návštěva delegace z amerického velvyslanectví v čele s velvyslancem USA. Jeho Excelence Stephen B. King zahájil kralupskou zastávku US Beef Roadshow. V Gastrostudiu Bidfood stručně popsal důležitost chovu skotu pro Spojené státy, které jsou s 20% podílem největším producentem hovězího masa na světě. Přitom více než 97 % farem tvoří rodinné ranče.
Velvyslanec zdůraznil právě tradici chovu, kdy se rodinné farmy předávají z generace na generaci. Popřál účastníkům, aby si nejlepší hovězí maso vychutnali. Na závěr poděkoval šéfkuchaři společnosti Bidfood Markovi Svobodovi a garantovi nákupu Bidfood Jakubovi Trtíkovi, za skvělou akci a obchodním partnerům, jakým český Bidfood je, za šíření amerického masa po světě.
USMEF ambasadoři
US Beef Roadshow odborně vedli ambasadoři USMEF (U.S. Meat Export Federation) šéfkuchaři Marek Svoboda nebo John Cadieux a garanti nákupu Bidfood Jakub Trtík a Marek Lackovič.
Marek Svoboda, Executive Chef a vedoucí Gastrostudia Bidfood, v loňském roce absolvoval školení a trénink pro nové Ambasadory US Beef v americkém Denveru. Nyní aktivně tuto funkci zastává pro území ČR a SR. Kanadský šéfkuchař John Cadieux působí jako USMEF Beef Ambassador celosvětově.
Prezentaci na steaková masa můžeme připravit i pro Váš provoz. V případě zájmu kontaktujte oblastního vedoucí prodeje nebo obchodního zástupce společnosti Bidfood.
Aktuální sortiment naleznete na mujBidfood.cz pod značkou:
Americké hovězí maso
USA vyprodukovalo v roce 2017 neuvěřitelných 12 000 000 tun hovězího masa. Zvířata masných plemen, především Angus, Hereford, Charolais a jejich kříženců, vyrostlo na milionu farem. Na vývoz do Evropy se chovají zvířata na oddělených pastvinách bez použití hormonů stimulujících růst, které jsou na rozdíl od EU v USA povoleny.
Bohaté mramorování
Hovězí maso pochází z volků mladších 30 měsíců (zpravidla 18 až 22 měsíců). Skot alespoň 100 dní před porážkou přechází z pastvin do ohrad, kde je postupně dokrmován předepsanou krmnou směsí, kterou tvoří kukuřice, ječmen, kukuřičné výhonky a oves.
Díky energeticky bohatým obilovinám zvířata získávají vnitrosvalový tuk, tzv. mramorování. To dodává masu šťavnatost, chuť a křehkost. Hovězí s nízkým obsahem tuku má totiž méně výraznou chuť, při tepelné úpravě se rychle vysuší a ztuhne.
Bidfood dováží maso nejvyšších stupňů mramorování Prime (dosahuje jen 3% zvířat) a Choice. Hodnocení zaštiťuje Ministerstvo zemědělství Spojených států (USDA).
Kontrola a zpracování
Farmáři dbají na humánní zacházení se zvířaty od narození po porážku. Maso prochází velmi přísnou kontrolou třemi na sobě nezávislými úřady. Zvířatům se odebírá vzorek tkáně, jež se pak analyzuje. Dokonale čisté prostředí ve zpracovnách masa a vakuové balení umožňují záruku šest měsíců. Každý jednotlivý šál masa je zpětně dohledatelný přes farmu až ke konkrétnímu zvířeti.
Zrání masa
Maso se přepravuje do ČR v chlazeném lodním kontejneru při teplotě 0 – 2°C. Během šestitýdenní cesty probíhá tzv. mokré zrání masa.
Všechny tyto aspekty zaručují americkému hovězímu masu od Bidfoodu nejvyšší možnou a stálou kvalitu.